Emneoversigt


 • Dansk populærmusikhistorie
  Helt bredt formuleret udgør den danske populærmusikhistorie fra ca. 1945 til i dag mit forskningsmæssige udgangspunkt. Hele molevitten fra “Fiskerpigens sang” til nutidig dødsmetal.

 

 • Skandinavisk/europæisk populærmusikhistorie
  Jeg har arbejdet ganske meget med især svensk populærmusikhistorie og forbindelserne mellem den svenske og danske musikindustri gennem tiderne, men i det hele taget har jeg haft mere fokus på andre regioner end den engelsksprogede end det fleste.

 

 • Genrepositioneringer fra 1950’erne til i dag. Rock, pop, dansktop etc.
  Jeg bevæger mig hele tiden på tværs af de gængse genreskel og udfordrer mine egne og andres forestillinger om god og dårlig musik. Mit udgangspunkt er historisk, men jeg arbejder også løbende med aktuelle problemstillinger. Mit forskningsprojekt om dansktopmusikkens aktuelle status (2008-2009) er et godt eksempel på dette. Det samme gælder ugens hit-artiklerne.

 

 • Hitlisternes historie
  I 2010 udgav jeg sitet danskehitlister.dk. Indtil videre består sitet af Danmarks Radios hitlister fra 1963 til 1977 (Top 20/Hitparaden/Top 30, Dansktoppen og Top 10/Tipparaden samt Tjeklisten (1994-2010). I løbet af de følgende år vil sitet blive udvidet markant. Jeg har indsamlet hitlister tilbage til 1953 og forhåbentligt vil vi kunne dække hele perioden fra dengang til i dag i samme database.

 

 • Danmarks Radio og musikken. P3’s historie.
  Jeg har i flere omgange arbejdet med emner med direkte relation til Danmarks Radios betydning for populærmusikken. I forbindelse med et projekt om popbegrebet i årene omkring P3’s oprettelse (1963) har jeg haft adgang til DR’s arkiver og derved blandt andet fået indblik i, hvad der reelt er blevet spillet på dette tidspunkt, og hvordan man forholdt sig til popmusik i DR’s styrende organer.

 

 • Musiktekster
  Da forskningsobjektet for mit ph.d.-projekt var danske udgaver af udenlandske sange, har jeg naturligt nok beskæftiget mig indgående med tekstens betydning i populærmusikalsk sammenhæng. Jeg har studeret, hvordan håndværket/kunsten at skrive musiktekster har udviklet sig gennem de sidste 60 år og ved efterhånden en del om emne.

 

 • Fordanskninger/undersættelser
  Oversættelse af udenlandske musiktekster til dansk er mit hovedemne.

 

 • Forholdet mellem dansk og engelsk
  Forholdet mellem dansk og engelsk er et hovedtema i mit arbejde. Engelsk har været populærmusikkens hovedsprog siden starten af 1960’erne, men udgør samtidig et fremmedsprog. Den problematik vender jeg hele tiden tilbage til.

 

 • Liveoptræden og genre
  I forbindelse med  mit forskningsprojekt om  den aktuelle dansktopscene fik jeg interesse for, hvordan musikere optræder i livesammenhæng og har siden arbejdet med dette. Der er store genremæssige forskelle, og det har givet mig et helt nyt perspektiv på livemusik, at man nærmest kan krydse af på en facitliste og placere musikere inden for deres genre ud fra deres måde at optræde på.

 

 • Cover/original
  Min forskning er grundlæggende funderet i en stor interesse for originalitetsbegrebet og dets historie. I populærmusikalsk sammenhæng har idéen om “originalen” været helt central for forståelsen af musik siden midten af det 20. århundrede. Det arbejder jeg meget med.

 

 • Medier, teknologi og musik
  Det er vanskeligt at forstå populærmusikkens udvikling og historie uden indgående kendskab til den medieteknologiske udvikling. Teknologien forandrer musikken og ikke mindst den måde, vi opfatter og bedømmer den på. Allerede inden jeg blev musikforsker, var dette område centralt for mit arbejde, og i takt med, at musikken helt forlader de fysiske lagringsmedier, bliver disse problemstillinger ikke mindre væsentlige.

 

 • Særligt centrale personer
  I forlængelse af min forskning har jeg særviden om følgende musikere/producere/musikforlæggere etc:ABBA
  Stikkan Anderson
  Flemming Bamse Jørgensen
  The Beefeaters (Peter Thorup)
  The Beatles
  Peter Belli
  Jodle Birge
  Povl Dissing
  Bob Dylan
  Tom Jones
  Hansi Hinterseer
  Birthe Kjær
  Kim Larsen
  Lis & Per
  Thøger Olesen
  Johnny Reimar
  Shu-Bi-Dua
  Sven-Ingvars
  Bjørn Tidmand
  Gustav Winckler

Der er lukket for kommentarer.